Wednesday, July 27, 2011

Untung ke tak untung??

Sejak seminggu yang lalu.. adiela asyik turun naik je pergi seminar gold dekat public gold.. nape? Sebab dah pasang niat nak jadi jutawan beli emas.. buat pelaburan.. Nak tahu lebih lanjut tentang emas.. boleh pergi GengPelaburBijak..

Korang bayang kan la, kawan adiela nie dia beli emas tu pukul 11.30 malam.. dia lock je harga dulu masa tu.. tengahari keesokan nya dia pergi bayar kat public gold.. masa tu kitorang tengok harga gold dah naik woo RM20+.. sekarang?? Lagi banyak kot..

(emas yang dibeli ^^)

Dia dah tak senang duduk, kejap kejap je mesti refresh page public gold ,senyum je tengok harga naek.. yela,kitorang baru je lagi,emas ciput je, dah syok.. yang jutawan apa kez? Hati banyak senang lah kan..

Emas nie bukan baru lagi kan.. korang pon sure dah tahu emas nie apa.. jangan cakap korang xtau.. ketuk kang.. haha.. gurau, adiela sayang korang.. (iklan jap).. yang adiela dok promote cakap nie tentang emas public gold..

Antara kelebihan yang sempat lekat kat dalam kepala adiela tentang emas Public Gold:

1) Dia akan bagi emas fizikal.. maksudnya emas tu korang bolah pegang la.. korang boleh simpan, korang 100% berhak mengawal emas tu.. kalau takut hilang, jangan bawak keluar.. kalau takut apa2 jadi kat bank, jangan simpan kat bank.. emas nie bukan dalam bentuk buku akaun.. jenis buku akaun nie macam xbez la bagi adiela, tak dapat pegang dengan tangan sendiri.. kalau dah pegang sendiri, automatik akan jadi booster untuk beli lagi.. yedak? Hehe

2) Emas public gold nie ada kelebihan dari emas lain.. ada diantara emas lain, kalau dah terbuka seal dia, memang bank tu xkan trima lagi dah.. kalau korang nak cek tahap ketulenan, opcoz la buka seal.. kan? and kalau emas lain, calar ckit je, kemek ke, patah ke, bengkok ke, for sure bank tu xnak beli balik.. Tapi for public gold, diorang tetap akan beli balik, sebab diorang ada kepakaran melebur semula.. asalkan BERAT EMAS TAK BERKURANGAN.. ye, mestila kan.. kalau kurang, dia akan beli dengan harga berat yang tinggal tu je la.. still, korang tak rugi kan??

3) Lagi satu, emas public gold nie senang nak dapat.. bukan macam sesetengah emas lain, selalu je takde stok..

Daripada korang dok simpan duit dalam bank, beranak pinak ke duit tu nanti? Simpan 10ribu, dalam 10taon, maseh 10ribu.. apa kata korang tuka ke bentuk emas.. nanti kalau dah nak guna duit, korang jual je la.. masa korang jual tu, harga emas korang memang dah melonjak lonjak tinggi.. tak ke untung?

Dahla duit yang korang simpan tu memang akan dimakan inflasi.. and ringgit malaysia bersandarkan nilai USD.. USD skarang tengah merundum, apa lagi ringgit Malaysia?? Tak percaya? Korang boleh search graf nilai USD.. Kalau pon korang bawak lari ringgit Malaysia ke luar Negara, belum tentu lagi laku.. korang bawak emas tulen, siapa yang tak nak??

Okey, maseh tak sedar lagi ke?


Graf nie adiela ambil dari blog PelaburJutawan.. korang nilai la sendiri.. untung ke tak untung?

Adiela suka talk semalam.. dia cakap, duit bukan untuk disimpan.. untuk apa simpan duit? Duit tu sebagai medium jualbeli je.. sumber duit senang dapat.. boleh cetak je bila2 masa.. emas? Tu sumber asli.. sure demand tinggi.. btol tak? simpan duit, duit xkan beranak.. tuka je la dalam bentuk emas.. dah perlu duit, baru tuka jadi duit.. berbaloi baloi~

Kalau korang nak tahu lebih lanjut, nak tahu harga emas ke, boleh baca GengPelaburBijak.. kalau baik hati, follow la dia skali okey.. ^^

Jangan simpan duit, tapi jana duit..



Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

31 Comments:

iefa ujang said...

waaaaaaaaaa...emas pulak adiela ni...xdek la diela.ahahaha...tggu kerja2

wan_cikgumuzik said...

saya simpan duit dalam ASB dan ASW juga masih untung.. so? mcm mana tuu??

mac said...

berbaloi ke ?
kalau ilang xtaw letak mne mcm mne ?
org curik ke ?
yela..bnde er kecik je kn ?
mcm duet syiling je ...

solution ? :)

DRaziela said...

assalamualaikum,wbt...
mun x keberatan, boleh ktk share bout minimum/ maximum harga utk beli emas ya? kmk nang ada dimaklum pasal seminar tok, cuma belom da kesempatan nak g..sebab ada urusan lain..=) tq

Far8 budak baik said...

adiela..
aku baru tahu benda alah ni..
hahahahaha....
pehh boleh lak jadi jutawan gini..
aku pun nk jugakk lahh..
x pyh susah2 ngan nuffang ni..
hahahahaha

Syahirah Suhaili said...

@iefa ujang

kihkih..okey..slagi mampu beli emas,tuka je la ke emas..simpan jugak tu kan..daripada simpan duit..xmenjana..kalau dah perlu duit,jual la emas tu..berganda2 lagi nilai dia :D

Syahirah Suhaili said...

@wan_cikgumuzik

cikgu,pulangan asb n asw paling tinggi pon 8%-9%..tapi kenaikan harga emas dlm stahun boleh cecah 30%-40%..contoh kenaikan emas dr jun 2010-jun 2011 ialah sbanayk 32%.. tak ke lebeh untung? wang ringgit makin lama makin susutnilai ditelan inflasi tp emas sjak zaman firaun xpernah mengalami kegagalan.. :D

btw,kwn adiela yang beli emas 50g nie smalam pon baru keluarkan duit asb dia sbanyak 9000..umo dia baru je 19taon :D

Syahirah Suhaili said...

@mac

hehe..alaa,kalau takot sgt hilang,n nak jugak simpan kat bank,nape lak xleh.. bank-bank ada mnawarkan safebox dgn kadar sewa yg pelbagai..contoh kat public bank,ada menawarkan kadar rm200 je setahun..apa nak takut? hehe

Syahirah Suhaili said...

@DRaziela

salam..minimum simpanan emas ialah 1dinar,sekitar rm700+.. ikut budget tapi xrugi menukar semaksima mungkin kpd emas..bila perlu duit, sebahagian emas boleh dijual ikut keperluan..tak pon boleh cagar kat ar-rahnu :D

p/s:kmk klaka bhasa mlsia jak k..snang org lain phm :D

Syahirah Suhaili said...

@Far8 budak baik

kihkih..baru tau ke farid? hehe..
xpe2,adiela nak kongsi ilmu je..nak sama2 bleh jadi jutawan..insyaallah..one day nanti kan..sape tau :D
sama je dengan simpan duit..simpan duit dpt apa..baik menjana duit.. :D

wan_cikgumuzik said...

@Syahirah Suhaili tataw kenape saya risau ngan benda2 nih.. huhuhuhuu... tapi kompom bukan MLM kan??

zarulfarhana said...

cm menarik ja...cm na nk mulakn...

Syahirah Suhaili said...

@wan_cikgumuzik


komfem bukan..tapi dapat introducer commission kalau jadi dealer..tapi adiela belom jd dealer lagi..nak jd dealer,kena beli 20,o00 emas,automatik akn jd dealer..tapi dealer emas nie xdela perlu g promote kat orang lain..klau ada yang nak beli under kta,dptla ckit,kita beli sendiri pun dapat jugak..nie dealer biasa..kalau jd priority dealer,100,000..dealer nie kalau org bwah kita beli,kta dpt gak commision..dealer yang paling tinggi master dealer..yang nie perlu ada 500,000 emas dah :D

Syahirah Suhaili said...

@zarulfarhana

berminat? hehe..boleh je kalau nak mulakan dengan yang 1 dinar je ke dlu kan..tp seyez xrugi kalau beli banyak pon..slagi mampu..hehe..kalau berminat,adiela boleh introduce dealer :D dealer berasal dr sarawak.. tapi emas tu boleh ambil kat mana2 cawangan public gold kat sluruh malaysia :D
ada pape,bleh gak contact number nie.. 019-8180770 (puan atika)

Syahirah Suhaili said...

@wan_cikgumuzik

hikhik..yeah! kalau ada rezeki,boleh je kan cikgu :D

mac said...

@Syahirah Suhaili

rm200 je ? tu pling murah ke ? lol :P

~bUih-bUih ciNta~ said...

whoa..bakal jutawan la ni kwn zaty.. hehehe..mmg syg adiela lebeh ar sbb drop komen lagi..;ppp

Syahirah Suhaili said...

@mac

kihkih..nape? nak cari yang lagi murah ke? hehe.. banyak jenis bank yang ada menawarkan pelbagai harga..
alaa..rm200 je setahun..bukan kene baya bulan2..hehe..untung simpan emas lagi banyak berganda2 kot :D

Syahirah Suhaili said...

@~bUih-bUih ciNta~

AMIN! hehe.. insyaallah suatu hari nanti..mana tau kan :P
sbb tu taknak simpan duit dlm tabung,nak simpan dinar je dlm tabung,silap2 1tabung pnoh bawak nilai 2,3 kali ganda :D

yeay! zaty syg adiela lebeh :D

Admin Geng Pelabur Bijak said...

Salam semua... saya pun simpan duit dlm ASB & ASW juga siap buat loan ASB pulak tu. Pulangan ASB cuma 8% - 9% sahaja tetapi kalau menyimpan dlm bentuk emas lagi untung. Berkali-kali ganda untung.... cuba bayangkan last year bulan jan harga 100g emas berketulenan 999 cuma RM12,989 sahaja. Tetapi pada hari ini harganya dah mencecah RM17k++ dan kalau turun sikit pun dlm RM16.9k! Kalau hari tu saya biarkan duit RM12k saya dlm ASB je saya cuma perolehi agak2 dalam RM1,080 je setahun, itupun kalau dividen 9%. Kalau 8% je lagilah sikit yang saya dapat. So, apa tunggu lagi? Tukarkan semua duit ASB tu dalam bentuk emas. Dapat je dividen tukarkan dlm bentuk emas... setahun emas naik 30 - 40%. Kan untung tu.. tak perlu buat apa2 pun. Emas just simpan di safe box kat bank. Bila tiba nak guna duit, emas tu boleh pajak atau jual balik dengan Public Gold. Jual tu tak perlu jual semua, jual setakat yang perlu je. Dlm masa 1 hari je proses dan duit masuk ke dlm akaun. Senang kan? Untuk belajar cara2 melabur emas dan mengaut keuntungan ni silalah lawati blog saya di www.gengpelaburbijak.blogspot.com

Admin Geng Pelabur Bijak said...

Kalau takut emas tu hilang boleh simpan di safe box kat bank. Sekarang ni senang nak sewa safe box. Boleh dpt yang paling murah kat CIMB RM100 caj setahun je... so korang nak simpan emas ke, perak ke, wang kertas ke, dokumen penting ke simpan je sampai penuh. Tapi paling best tetap simpan emas & perak. Nak tau kenapa? Sila lawati blog saya:)

deqlis said...

bagus dah ada kesedaran...mmg bijak siapa simpan emas...gold bar nie...:-)

nk join jugak beli...dantambah gold bar setiap bulan..:))

teha said...

wah ! lps nie nk bli bnyk2 laa gold.. kekeke ~

zarulfarhana said...

tp saya sdty lg...duit pon xda lg...xbrani lg la...xbrani gak law nnt kena tgung risiko...

tp mnarik ja dri cita awak...

Syahirah Suhaili said...

@deqlis

wiieee..untung kan beli emas daripada simpan duit..baik simpan emas kan..hehe..lagi dapat untuk berganda2.. :D

Syahirah Suhaili said...

@teha

hehe..selagi mampu,tuka kan je duit kertas ke emas..simpan jugak tu kan..beza nya cuma nilai emas nie akan menggandakan keuntungan..simpan duit wat pe..bukan ada untuk..rugi sebab dimakan inflasi..

Syahirah Suhaili said...

@zarulfarhana

hehe..adiela pon study lagi..belom kerja..sama je mcm menyimpan duit..kalau dah perlu duit,jual je,apa susah kan..kawan adiela yang beli 50g nie pon baru je 19taon..asalkan mampu,tukakan je la dlm bentuk emas..risiko? try tengok balik graf yang adiela letak kat entry..cuba fikir balik..kat mana risiko dia? yang ada pon turun ckit je,xkan melebihi dari yang asal kan..lagipon,kalau turun pon kejap je,simpan je..tak lama lpas tu,dia akan naik balek :P

Admin Geng Pelabur Bijak said...

Bagi yg ingin berjinak-jinak membuat simpanan emas, boleh mulakan dengan 1 Dinar dahulu (hari ni harganya RM708)daripada takde langsung. Berminat? Boleh contact Adiela atau saya di 019-8180770 (Atika). Untuk membaca artikel2 berkenaan pelaburan emas ni boleh lawati blog saya di www.gengpelaburbijak.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...