Tuesday, July 26, 2011

Duit Syiling Baru Kita!

Woot! Woot!

You all ada baca news tak? Alah, bukan tentang masalah dunia ke, or masalah politik.. nie tentang duit syiling Malaysia yang baru.. 50sen,20sen,10sen dan 5sen..


Bank Negara akan lancarkan siri duit syiling baru nie mula awal tahun depan menggantikan siri duit syiling lama yang dah berusia 20 tahun..

Cantek kot.. design yang baru nie lebeh ringan dan tak mudah dipalsukan sebab ada gambar yang lebeh pendam dan lekuk yang susah ditiru.. warna dia pon boleh la cantek.. kuning n silver.. keempat empat syiling nie ada gambar bunga raya kat depan, sesuaila memandangkan bunga raya bunga kebangsaan kita kan.. ^^

Duit syiling nie akan mula diedarkan awal tahun depan..tapi duit syiling nie korang dah boleh mula beli dari ibu pejabat dia kat Penang, Johor Baru, Kuala Terengganu, Kota Kinabalu and Kuching..

Rekaan duit syiling nie ada maksud tau..

"The theme Distinctly Malaysia' features motifs like the jasmine and hibiscus flowers and weaving patterns of the indigenous people," Dr Zeti said.The motif for the five-sen, 10-sen and 20-sen denominations feature 14 dots representing the 13 states and the Federal Territory, while the motif for the 50-sen coin has five horizontal lines representing the five principles of the Rukun Negara.
Lepas nie lebeh ringgan la poket or beg duit korang kan.. haha

Kalau korang nak tau lebeh lanjut.. boleh baca kat Yahoo News SINI..



Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

12 Comments:

~bUih-bUih ciNta~ said...

baru bole isi dwet syiling lam dompet kan, hik3.. kecik dah 50 sen tuu:)

Syahirah Suhaili said...

@~bUih-bUih ciNta~

hehe..btol2..xyah da fikir masalah berat sbb syiling..tapi masalah beg duit jd tebal sbb syiling?? erk..?

Cik Ezy said...

duit 5posen paling comel..
ekeke

nsdahlia said...

xmok, x bes kelak tabung rasa cam ringan :P

Syahirah Suhaili said...

@Cik Ezy

comel kan..hehe..bleh la pg dapatkan duit syiling nie nanti ye :D

Syahirah Suhaili said...

@nsdahlia

haha..mena juak ow..xsuk nabong mun d tapuk2 pun,tetap ringan..mun berat,bia ckit,ati dah rindok..haha..aie,tua kali jak bunyi ayat kmk.. :D

aisya said...

xda la purse tebal gara2 duit syiling tok klak.. hehe

nsdahlia said...

ya la tek, pakei ngerindok ati jak bah tabung berat. haha~

Syahirah Suhaili said...

@aisya

haha..aok ey..p mun jak nya nipis..haha

Syahirah Suhaili said...

@nsdahlia

mena2..haha..mun tabong berat,suk ati :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...