Monday, June 27, 2011

Buat Header sendiri..

Sekarang masa langkah terakhir dalam membuat banner, header atau sebagai nya.. hehe.. tuto last nie pendek je kot.. tak payah aja pon korang dah tau.. tapi adiela buat je la k untuk yang beginner..

Adiela da pernah buat tutorial ini sebagai langkah awal dalam pembikinan header or yang sewaktu dengan nya.. chewah.. kihkih



Bila korang dah selesai potong gambar dan buat tulisan 3D (taknak guna tulisan 3D pon boleh)

Step 1:
Buka software adobe photoshop korang ye.. kalau takde.. sila download dulu.. pegi minta kat bro apit di SINI.. 
adiela letak link file itu terus disini ye.. credit kepada bro apit ^^


Step 2:
Korang masukkan tulisan 3D korang berserta gambar yang telah dipotong kat dalam photoshop nie..


Cara 1: pergi ke gambar, right-click dan pilih “open with” adobe photoshop..
Cara 2: klik “FILE” pada bahagian atas dan pilih “OPEN”..


Korang akan dapat macam nie..



Step 3:
Klik “FILE” dan pilih “NEW”..


 Korang akan dapat macam nie pulak..


Pilih besar header korang.. kalau adiela,adiela pilih 360px VS 980px..
Yang BACKGROUND CONTENTS tu korang boleh pileh nak yang transparent atau tak.. kemudian klik OK..

(shortcut: klik CTRL+N)


Step 4:
Klik MOVE kat sebelah kiri nie untuk pindahkan huruf dan gambar korang ke dalam canvas header tadi.. Untuk ubah size dy pulak.. korang pilih "IMAGE" kat bahagian atas tu dan pilih "IMAGE SIZE".. kat situ korang boleh pilih saiz text korang..

-
-
-
-
-
Hasil







Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

2 Comments:

farr said...

adiela! camne nak cari layout yang cantik cam adiela punye & camne nak kasi orang xdapat nak sukahati copy gadget dalam blog ahh?

Syahirah Suhaili said...

@farr

layout adiela nie adiela buat sendiri..hehe..yang pasal disable right clik..boleh tengok cnie..

Disable Right Click

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...