Friday, June 24, 2011

Buat Drop Cap dalam entri..

Korang teringin tak nak buat Drop Cap..

Tak tau apa itu Drop Cap..??

Alaaa.. yang huruf first besar slalu kita jumpa dalam surat khabar atau majalah..
Yang macam nie..


(Y= Drop Cap)


So, kali nie adiela nak ajar korang macam mana nak buat.. senang je..


PERINGATAN: tekan CTRL+C untuk copy..


Step 1:
Mula-mula korang pergi “DESIGN” >>>>>>”EDIT HTML”>>>>>tick “EXPAND WIDGET TEMPLATES”…


Step 2:
Cari code.. (tekan CTRL+F)

]]></b:skin>
Step 3:
Copy code nie pulak.. dan paste betol betol sebelum/atas code “]]></b:skin> “ yang tadi..

.post-body:first-letter, .post-body .dropcap:first-letter {font-weight:bold;font-size:65px;float:left;padding:0;margin:-4px 5px 0px 0px;position: relative;background-color:none;line-height:0.9;}

Kalau xde pape masalah.. boleh SAVE..


Kalau tak menjadi.. boleh cuba cara ini pulak ye..

Masa korang tulis entry.. kalau nak guna Drop Cap nie.. pergi ke bahagian “HTML mode” yang atas sebelah kanan tu.. dan paste code nie..

<span class="dropcap">KORANG LETAKLA HURUF YANG KORANG NAK KAT SINI..BRAPA BANYAK HURUF PON BOLEH</span>

Preview sebelum save wokeyh.. hehe.. Selamat mencuba!

http://www.cute-smiley.com






Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

5 Comments:

Cik.Tedy said...

dielaa..ajar kit cm ne nk suh link membesar bile cursor sentuh...=D

Amni said...

Bestt! Nak kuching blogger yang kitak polah melekat kat dibah ya, kedak ney nak molah o?

Deng, kitak di Kuching ka? JOmmmmmmm!

New entri,
PENGUMUMAN PENTING UNTUK BLOGGER SARAWAK

Syahirah Suhaili said...

@Cik.Tedy

cik tedy..olrite..nanti adiela try buat tuto keyh.. :D

Syahirah Suhaili said...

@Amni

mok kmk merik coding ya ngan ktk ka? hehe..cney nak anta ow..dlm tok nya xleh da html DIV ya..lam fb jak ow..or email..

aiseh..nak main bowling ya nak..mek ahad ya xpat pg..ada keja family tyme ya..huhu..coba minggu cgek gk tek..p yala,mlibat rami org juak nak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...