Saturday, May 21, 2011

Gigi pon confuse??

Hye you all!

Hehe.. adiela  tak dapat tido lena sangat la malam tadi.. deyh2.. sakit pipi.. haha.. actually sakit gusi.. wisdom teeth adiela nak tumboh kot.. adiela pon xsure.. baru tumboh satu.. tu pon macam nak taknak je dia tumboh.. ntahla nape.. haha

Korang tau tak apa wisdom tooth nie? Alaa.. gigi yang tumboh kat blakang skali tu.. ada yang cakap pertumbuhan terakhir badan kita.. ntahla.. tiga gigi yang paling belakang skali tu la kumpulan wisdom tooth.. wisdom teeth nie slalu nya tumboh masa umur dalam lingkungan 17-20 tahun.. kebanyakan orang dewasa ada 4 wisdom teeth.. tapi xsemua orang akan tumboh 4 tau.. ada gak yang tumboh 3 je or lebeh dari 4.. hehe.. so takyah la panic kalau tumboh ckit je.. tumboh banyak.. or tak tumboh langsung.. wakaka.. kebanyakan orang akan mengalami kesakitan masa dia nak tumboh.. boleh bawak demam..

Orang cakap, wisdom teeth nie akan tumboh bila kita da ready nak trima wisdom.. makna nya bila kita da bukan kanak kanak lagi sebab gigi nie tumboh di hujung umur remaja and awalan dewasa.. masa tu kita lebeh bijak.. dah dapat bezakan baik buruk berbanding kanak kanak.. haha.. tapi secara teori nya, masa lingkungan umur nie, kita mungkin akan kehilangan satu or dua gigi, jadi wisdom teeth ni akan tumboh memenuhi ruang supaya kita ada gigi yang lengkap..

Kebanyakan orang, awal awal lagi da buang kot wisdom teeth nie.. sebab gigi nie slalu nya akan membawa masalah.. tumboh senget la.. tumboh bawah gigi lain la.. and boleh jadi susah nak gosok gigi sebab kalau tak tumboh betol, makanan senang terperangkap kat celah gigi.. hehe.. ruang blakang gigi adiela maseh banyak.. and harap harap gigi nie tumboh ok je..

Korang punya da tumboh ke belum? Ahaha.. jangan la ketawakan adiela okey kalau adiela lambat, baru je nak tumboh.. kawan kawan adiela yang lain suma da tumboh kot.. dari masa form 5 lagi.. deyh.. adiela je yang lambat.. actually dah memang nak tumboh dari ari tu lagi.. tapi macam nak taknak je keluar.. nape ek.. adakah belom cukup bijak?? Or gigi tu pun confuse dengan kebijaksanaan adiela?? Haha.. tak boleh jadi nie.. perlu diberi semangat kot kat gigi nie.. wakaka



Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

20 Comments:

NARDtheNERD said...

gigi bongsu i tumbuh horizontal.
tsk tsk.
:)

Syahirah Suhaili said...

@NARDtheNERD

eyh..yeke? aiseh..mesti sakit kan..hoho

ichsan afriadi said...

pasti sakit kan adiela?
kok saya belum tumbuh yah -,-"

aisya said...

kmk gik lmbt dr ktk eh.. lom tumbuh2 gik tok..

Syahirah Suhaili said...

@ichsan afriadi

hehe..kamu belum tumbuh ya ichsan? hehe..umur kamu 18? hehe..mungkin xlama lagi..hehe..be ready ok ichsan..haha.. :D

Syahirah Suhaili said...

@aisya

aih..haha..mena ka..ada juak nak lmbt gk dr kmk ow..haha..pk kmk jak nok nang lmbt tek..haha..xpa2,lak ada nya kali..

AkieZecky said...

gigi yg ada dah cukup la.. x mau sakit2 gigi... ngeri..

Syahirah Suhaili said...

@AkieZecky

hekhek..azie..kalau da memang nak tumbuh,nak wat cane..kenela redha je..ahaha.. :D

budak_baik said...

haha.. bru tau kot.. nway thnx 4 info..

Syahirah Suhaili said...

@budak_baik

hekhek..yeah! ur most welcome :D

kokser kokdam said...

ambo naik comey.. so, xbuang la..

kwn naik senget, sakit woo... dia ckp la..

=D

Syahirah Suhaili said...

@kokser kokdam

haha..aiseh..mesti sakit kalau tumbuh senget..tpaksa cabut kan..bedah?? aaa..ngeri..hoho..harap2 adiela punya tumbuh betul je..haha..xmao nakal2 tumbuh senget :D

kokser kokdam said...

beliau cabot.. siap bengkak sminggu lebey.. makan bubur je... hohohoo
ngeri2

Syahirah Suhaili said...

@kokser kokdam

mesti sakit..kesian dia..hoho..sbb tu byk org awal2 lagi da cabot..hoho..tp adiela mlas la nak cabot..harap sampai habes la tumboh elok je..hehe..belah dalam mseh byk ruang lagi..dia pon da nampak kluar cket da :D

Fathiah Hamim said...

fa punya otw. sakitttt.

shida'R said...

my dear..shida penah sakit gigi nak tumbuh mmg sakit dan xdpt lena tdonya..tp alhamdulillah sume da slesai hihi^^ moga diela sabar n tabah dgn gigi baru huhu^^

Syahirah Suhaili said...

@Fathiah Hamim

hekhek..sama la kita fa..xpela..sabar je k..biarkan tumbuh subur..kehkeh..

Syahirah Suhaili said...

@shida'R

hekhek..yup,memang xlena tdo mlm dibuat nya..sakit..hoho..harap xlama la cenggini kan..hehe..tengkiu dear.. :D

Firdaus Stark said...

Just follow...nice info...saya pun pernah kena mcm ni tapi tak la sampai demam tapi sakit kat dalam lama jugak la...huhuhu...XD

Syahirah Suhaili said...

@Firdaus Stark

hoho..yeke..dah bijak la tu kan..ehehe..adiela pon baru je baik dari sakit gigi nie..skarang da ok.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...