Friday, July 6, 2012

Pendakap Gigi

Korang.. tau x pendakap gigi?  
And bila sebut pendakap gigi nie mesti akan timbol banyak isu-isu and pendapat awal yang timbul kat kpala.. ye dok? Macam apa hukum pakai eyh?” or ieeuuhh.. memalukan je pakai benda alah tu”.. or “mesti sakit nak pakai pagar besi tu kat dlm mulut” or “ntah brapa kos yang kene blanja buat braces”..

Atleast tu apa yang adiela sendiri fikir mula2 tentang pendakap gigi nie.. kantoi.. kuikui.. ai maklumla..mula2 tu kurang ilmu.. biasalakan.. haha

Jom usha satu2 persoalan lazim..

Hukum dalam islam

Meh dudok rapat2 ngan nenek.. nak cite nie.. ada terbaca dalam blog boypreng nenek (Imam Muda Asyraf) la pasal benda alah nie.. macam nak kasi lempang je kan.. haha
Ilmuan islam membahagikan hukum kepada 2 iaitu harus dan haram..

Haram jika semata-mata untuk kecantikan.. naah! Hambek engko! Sesapa yang pakai smata2 untuk kecantikan, baik muhasabah diri balik niat hati tu.. and boleh jadi harus bila tujuan bukan untuk kecantikan, macam untuk menutup keaiban or kesihatan..

Malu la nak pakai

Aish.. ketok kepala berkali kali! Buat apa nak malu nya?? Untuk kebaikan diri okay.. Ye ye.. maybe akan diketawakan kawan.. lantaklah.. tunggula gigi aku dah okay.. kang aku geget kang! Ooppss.. teremo.. haha.. lagipon yang sekarang nie dah ada macam2 pilihan braces.. nak warna warni ada, nak yang xlama pakai pon ada.. janji mak bapak hang seri kaya mentega~

Sakit ke idok?

Haa.. yang nie pon sama.. terpulanglah.. bayar mahal cket, berkemungkinan sakit tu kurang.. bwahaha.. eh eh.. betolla.. mungkin diberi ubat bius tu berkali2 ke.. haha.. mana tahu.. lain orang lain pengalaman la kot..

Kos braces..

Kalau pergi buat yang kerajaan murahla.. jimat duit.. tapi kalau pergi yang swasta, duet keluar pon macam air.. kuikui.. tapi terpulanglah.. sebab kalau swasta, maybe lbeh banyak pilihan selera hati.. stakat pengalaman adiela.. kalau gigi yang macam adiela nie lebeh kurang 6000-7000 la kalau swasta.. eyh.. mana tau nie?? Haha.. weh,aku siyez weh..





Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

8 Comments:

aisya said...

teringin juak kadang2 mok makey tp fikir balit maybe xperlu kot.. huhu

Yousof said...

Entri kita related la.. ;D

Ada soraang kawan dah nak pakai braces ni.. 3ghibu kosnya dia kata.. Telan air sir liur terus. Tapi bila baca kos yang Adiela tulis tu, lagilah tertelan air berkali-kali..

Arch bar tu untuk 'mendakap' gigi supaya rahang yang patah rapat dalam masa tertentu untuk pulihkan rahang tu semula.. Usop dulu pakai sebulan, memang super duper mencabar.. Tapi syukur semua dah selamat, cuma kalau menguap banyak kali rahang ada rasa sikit.. ;)

siti kektus said...

teringin nak pakai sebab gigi depan ni jarang2. mak kata kalau gigi jarang, lama2 makin jarang. nanti muda2 dah kena pakai gigi palsu.

bila mengenang duitnya, alahai berfikir 4,5,6 kali jugak lah. :)

zaty said...

skang ni denga cite dah ade braces yg fake.just pakai tuk berfashion.huuu

onie said...

hai hai hai,measeh eh doakan onie....tgh tggu nak reda hilang biji2 ni haaaa,huhu... pendakap gigi,takut aih nak buat,hih

c u m u h a m a said...

Assalamualaikum :)

Maaf yea mengganggu .Nak minta tolong skit boleh ?

Minta tolong LIKE page n gambar nih . Kalo sudi share skali la naa . Mohon kerjasama awak & rakan blogger sekalian. 1 LIKE mampu membuat ibu & anaknya tersenyum bahagia. Terima kasih ,Jasa anda amat dihargai :)

1. LIKE this page , https://www.facebook.com/Mumnbabycom


2. LIKE this photo , https://www.facebook.com/photo.php?fbid=344849685583802&set=a.332350763500361.70545.111646315570808&type=1&theater&notif_t=photo_comment_tagged


TARIKH TUTUP : 31 JULAI 2012

◕ Kawaii D Y S H A ◕ said...

xpela.. gg pun ok baik bt duit tu beli susu anak..huhu

Hanie Dew said...

perrghhh..kalau semata mata utk kecantikan nak kuar 6000-7000 mintak sorry mmg xmampu.tp kalau kerana teruk sgt mungkin sgt memalukan sampai org tgk gigi tu boel muntah mungkin berbaloi dan jatuh hukum harus.

phew..6-7K. phew~~~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...