Sunday, July 31, 2011

Damai Puri Resort and Spa..

Woot! Woot!

Adiela nak update entry pendek je nie.. saje nak bagitau smalam dah masuk 2 hari 1 malam adiela kat Damai Puri Resort and Spa..

Ngee.. adiela pergi cuti cuti Malaysia ngan family.. hehe.. sesekali pergi bersantai dengan family camtu bez gak kan.. pergi berseronok dengan family.. wiieee~

Layan gamba je la keyh..

Yang bawah nie antara permandangan yang adiela ambil dari balcony bilik adiela.. tenang je tengok~




P/s: maaf ye.. gamba tak terang sangat.. masa tu maseh pukul 6pagi lagi :D

Nie breakfast adiela pulak.. hee.. actually adiela makan banyak round kot.. yang nie baru first round ^^



Ok tu je la.. esok dah nak puasa.. waiseh.. esok komfem adiela terliur balek bila tengok entry entry makanan.. aigoo~ aigoo~

Selamat menunaikan ibadah puasa kepada semua rakan blogger islam! ^^



Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

Disable Right Click..

Hye sayang!

Ada sorang kawan blogger tanya adiela camne nak kasi orang tak dapat nak sukahati copy isi dalam blog..

Jadi tuto kali nie tentang Disable Right Click pulak okey.. tujuan disable right click nie adalah supaya korang dapat jaga hak penulisan korang..

PERHATIAN: sila klik CTRL+C untuk copy..

Step 1:
Pergi “DASHBOARD”>>>>>”DESIGN”>>>>>ADD GADGET (HTML/JavaScript)..

Step 2:
Paste code didalam kotak tu..


Disable Right Click (Ada Mesej)

<script language=javascript>
<!--

//Disable right click script III- By AdielaSayhirah (adielasyahirah.blogspot.com)
//For full source code, visit http:adielasyahirah.blogspot.com

var message="TAIP MESEJ ANDA DISINI";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>nu=new Function("alert(message);return false")</script>

Disable Right Click (Takde Mesej)

<script language=javascript><!-- //Disable right click script III- By AdielaSayhirah (adielasyahirah.blogspot.com)//For full source code, visit http:adielasyahirah.blogspot.com var message="";///////////////////////////////////function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}function clickNS(e) {if(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}if (document.layers){document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;} document.oncontextmenu=new Function("return false")// --></script>

Dah siap boleh SAVE! ^^



Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

Saturday, July 30, 2011

Day 28 - hobi anda

Day 28 - hobi anda

Hobi adiela..

Main bowling.. yang nie sukan yang paling adiela minat la kot.. walaupun sukan nie jenis yang indoor.. haha..adiela takot sukan bola.. kecuali bowling la.. main bowling, bola dia jinak, kita baling pun, last last bola akan datang balik kat kita.. hehe.. bola paling liar, ofcoz golf.. haha.. jaoh kita pukul, silap silap, tak kan jumpa lagi dah.. hehe

Berblog pon salah satu hobi adiela dah kot skarang.. harap harap adiela akan sentiasa terus berblog la sampai bila bila.. sayang la kat blog.. dah macam kawan baik adiela da..

Adiela suka window shopping.. tapi bahaya cket, sebab kalau ada yang terlekat minat.. aiseh, mau tak tido malam dibuatnya.. cepat ke lambat, tetap nak jugak bawak benda tu balik rumah.. kihkih.. senang kata, adiela suka jenjalan cuci mata..

Bermesej.. haaa… ini salah satu hobi yang dah terjadi habit dah.. henpon sentiasa ada kat tangan.. tak mesej satu hari, memang tak senang duduk lah.. bosan, sunyi je kalau sehari tak mesej.. tak semestinya bermesej ngan bopren je kan.. ngan kawan pon ye jugak..

Err.. tu je la kot.. tak tau dah nak tulis apa..

P/S: yang nie post autopost je, sekarang adiela kat damai puri resort.. actually dah 2ari dah adiela kat cnie.. tengah cuti cuti ngan keluarga.. maybe adiela tengah bermain ditepian pantai yang tenang lagi indah.. angin meniup sepoi sepoi.. dedaun pokok kelapa melambai lambai.. burung burung berkicau bernyanyi.. waiseh.. hahahahaha.. 



Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

Friday, July 29, 2011

Day 27 - makanan dan minuman kegemaran anda

Day 27 - makanan dan minuman kegemaran anda

Adiela nie kalau korang bawak makan kat luar, selalu nya adiela akan order dua benda je..

Satu milo peng a.k.a milo sejuk a.k.a milo ice..

Satu lagi nasi goreng.. tak kira ah nasi goreng ayam ke, nasi goreng daging ke or nasi goreng pape je la.. asalkan nasi goreng..

Secara kesimpulan nya, yang dua nie kira kesukaan adiela la kan.. hehe

Kalau dah sampai mood nak mencuba makanan lain je baru adiela akan try la order makanan lain.. hehe
Mesti korang tertanya tanya kan.. adiela tak jemu ke makan benda sama je??
Urmm.. tak kot.. haha.. ntah la, bagi adiela nie je yang simple boleh masuk tekak adiela tanpa banyak songeh.. lagi pon, sedap ape.. ^^

Eyyy.. tetiba jadi lapa la pulak.. jom usha nasi goreng dalam google… haha



Err.. dah dah.. cukup dua je.. makin menjadi jadi lapar nya~



Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

Wednesday, July 27, 2011

Untung ke tak untung??

Sejak seminggu yang lalu.. adiela asyik turun naik je pergi seminar gold dekat public gold.. nape? Sebab dah pasang niat nak jadi jutawan beli emas.. buat pelaburan.. Nak tahu lebih lanjut tentang emas.. boleh pergi GengPelaburBijak..

Korang bayang kan la, kawan adiela nie dia beli emas tu pukul 11.30 malam.. dia lock je harga dulu masa tu.. tengahari keesokan nya dia pergi bayar kat public gold.. masa tu kitorang tengok harga gold dah naik woo RM20+.. sekarang?? Lagi banyak kot..

(emas yang dibeli ^^)

Dia dah tak senang duduk, kejap kejap je mesti refresh page public gold ,senyum je tengok harga naek.. yela,kitorang baru je lagi,emas ciput je, dah syok.. yang jutawan apa kez? Hati banyak senang lah kan..

Emas nie bukan baru lagi kan.. korang pon sure dah tahu emas nie apa.. jangan cakap korang xtau.. ketuk kang.. haha.. gurau, adiela sayang korang.. (iklan jap).. yang adiela dok promote cakap nie tentang emas public gold..

Antara kelebihan yang sempat lekat kat dalam kepala adiela tentang emas Public Gold:

1) Dia akan bagi emas fizikal.. maksudnya emas tu korang bolah pegang la.. korang boleh simpan, korang 100% berhak mengawal emas tu.. kalau takut hilang, jangan bawak keluar.. kalau takut apa2 jadi kat bank, jangan simpan kat bank.. emas nie bukan dalam bentuk buku akaun.. jenis buku akaun nie macam xbez la bagi adiela, tak dapat pegang dengan tangan sendiri.. kalau dah pegang sendiri, automatik akan jadi booster untuk beli lagi.. yedak? Hehe

2) Emas public gold nie ada kelebihan dari emas lain.. ada diantara emas lain, kalau dah terbuka seal dia, memang bank tu xkan trima lagi dah.. kalau korang nak cek tahap ketulenan, opcoz la buka seal.. kan? and kalau emas lain, calar ckit je, kemek ke, patah ke, bengkok ke, for sure bank tu xnak beli balik.. Tapi for public gold, diorang tetap akan beli balik, sebab diorang ada kepakaran melebur semula.. asalkan BERAT EMAS TAK BERKURANGAN.. ye, mestila kan.. kalau kurang, dia akan beli dengan harga berat yang tinggal tu je la.. still, korang tak rugi kan??

3) Lagi satu, emas public gold nie senang nak dapat.. bukan macam sesetengah emas lain, selalu je takde stok..

Daripada korang dok simpan duit dalam bank, beranak pinak ke duit tu nanti? Simpan 10ribu, dalam 10taon, maseh 10ribu.. apa kata korang tuka ke bentuk emas.. nanti kalau dah nak guna duit, korang jual je la.. masa korang jual tu, harga emas korang memang dah melonjak lonjak tinggi.. tak ke untung?

Dahla duit yang korang simpan tu memang akan dimakan inflasi.. and ringgit malaysia bersandarkan nilai USD.. USD skarang tengah merundum, apa lagi ringgit Malaysia?? Tak percaya? Korang boleh search graf nilai USD.. Kalau pon korang bawak lari ringgit Malaysia ke luar Negara, belum tentu lagi laku.. korang bawak emas tulen, siapa yang tak nak??

Okey, maseh tak sedar lagi ke?


Graf nie adiela ambil dari blog PelaburJutawan.. korang nilai la sendiri.. untung ke tak untung?

Adiela suka talk semalam.. dia cakap, duit bukan untuk disimpan.. untuk apa simpan duit? Duit tu sebagai medium jualbeli je.. sumber duit senang dapat.. boleh cetak je bila2 masa.. emas? Tu sumber asli.. sure demand tinggi.. btol tak? simpan duit, duit xkan beranak.. tuka je la dalam bentuk emas.. dah perlu duit, baru tuka jadi duit.. berbaloi baloi~

Kalau korang nak tahu lebih lanjut, nak tahu harga emas ke, boleh baca GengPelaburBijak.. kalau baik hati, follow la dia skali okey.. ^^

Jangan simpan duit, tapi jana duit..



Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

Wordless Wednesday :bila tali kasut..

When you’re walking with your friends and you notice that your shoe laces are untied..


Oh.. Drama nya saya ^^




Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

Tuesday, July 26, 2011

Duit Syiling Baru Kita!

Woot! Woot!

You all ada baca news tak? Alah, bukan tentang masalah dunia ke, or masalah politik.. nie tentang duit syiling Malaysia yang baru.. 50sen,20sen,10sen dan 5sen..


Bank Negara akan lancarkan siri duit syiling baru nie mula awal tahun depan menggantikan siri duit syiling lama yang dah berusia 20 tahun..

Cantek kot.. design yang baru nie lebeh ringan dan tak mudah dipalsukan sebab ada gambar yang lebeh pendam dan lekuk yang susah ditiru.. warna dia pon boleh la cantek.. kuning n silver.. keempat empat syiling nie ada gambar bunga raya kat depan, sesuaila memandangkan bunga raya bunga kebangsaan kita kan.. ^^

Duit syiling nie akan mula diedarkan awal tahun depan..tapi duit syiling nie korang dah boleh mula beli dari ibu pejabat dia kat Penang, Johor Baru, Kuala Terengganu, Kota Kinabalu and Kuching..

Rekaan duit syiling nie ada maksud tau..

"The theme Distinctly Malaysia' features motifs like the jasmine and hibiscus flowers and weaving patterns of the indigenous people," Dr Zeti said.The motif for the five-sen, 10-sen and 20-sen denominations feature 14 dots representing the 13 states and the Federal Territory, while the motif for the 50-sen coin has five horizontal lines representing the five principles of the Rukun Negara.
Lepas nie lebeh ringgan la poket or beg duit korang kan.. haha

Kalau korang nak tau lebeh lanjut.. boleh baca kat Yahoo News SINI..



Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

Day 26 - 15 fakta tentang anda

Day 26 - 15 fakta tentang anda

1) Seorang yang banyak cakap.. like.. seriously.. BANYAK~

2) Seorang yang tak reti duduk diam.. kalau bosan, tak tahu nak buat apa.. boleh muntah.. pelek??

3) Anak ke empat dari empat orang adek beradek.. maksudnya adiela anak yang last.. perlu ke nak explain?

4) Suka barang warna pink.. nak kata fanatik pink.. oh tidaklah sampai sebegitu rupa sekali.. Cuma yela.. mata dah berkenan dengan pink.. nak buat camne?? Haha

5) Tak suka tido.. malam tido akhey.. pagi kadang kadang awal bangun.. tido siang? Saya tidak suka.. buat my kepala pening maa..

6) Agak clumsy.. dan careless.. nyanyuk ye jugak.. haha.. selalu lupa letak barang kat mana.. perlu buat checklist -.-‘

7) Tak reti masak lagi.. deyy, statement gitu.. tapi teringin nak belajar nanti..

8) Eyy, apa pasal la banyak sangat sampai 15 fakta nie? Jenuh~ okay, fakta ke8 nie, adiela cepat bosan..

9) Adiela tak suka makan buah nanas.. memang dari kecik tak suka.. kalau topping pizza, adiela akan korek letak tepi..

10) Agak kasar kot.. ye, adiela tak girlish.. ai, maklumla belajar pon course engineering.. so,paham paham la korang ye.. tapi bukan tomboi.. cett!

11) Bila nervous, adiela akan sakit perut, dagu dan tapak tangan.. bhahaha.. sakit sana sini.. kenapa agak nya??

12) Teringin nak tambah berat.. and nak derma darah.. tapi sampai sekarang, 3kali cuba derma darah, belom satu pon yang lepas.. sebab tak cukup berat layak menderma lagi.. huhu

13) Tak pernah lagi warnakan rambut.. betul.. walaupon banyak yang ingat rambut adiela pernah diwarnakan.. mommy adiela cakap, kitorang adek beradek memang semua ada rambut warna tu.. ntah nape..

14) Tak suka driving.. walaupon ada lesen dan kereta.. tapi kalau orang sebelah pandai bawak kereta.. adiela lebeh suka dudok, menikmati keindahan alam semula jadi dan goyang kaki sahaja.. haha.. biar dia yang drive.. boss~

15) Selalu buat kerja last minute.. contoh pergi kelas bila kelas dah nak mula.. hal ini mengundang kepada sikap ‘samseng jalanan’..


Waiseh! Berjaya tulis 15 fakta tentang adiela.. haha.. *patah jari..*

P/S: kenapa ayat ayat diatas agak skema??



Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

Monday, July 25, 2011

Day 25 - makna disebalik blog anda

Makna disebalik blog adiela??

Urmm.. ummm.. eemmm.. makna tersirat tu takde la kot.. Cuma blog nie memang da jadi penganti diari harian adiela.. actually dari kecik adiela memang selalu beli buku diari, konon konon nak simpan diari.. tapi hampeh.. satu pon tak berkekalan.. 

Sama ada buku diari tu akan jadi tempat contengan adiela or kalau nak lebih di manfaatkan, akan jadi buku masakan mummy la jawab nyer.. haha
Sejak blog nie ada, memang blog nie la tempat adiela menulis, memberi, berjiwang.. tettt.. (nasib baek mummy xjadikan blog adiela nie jadi tempat resepi masakan)

Adiela mula buat blog nie pon kira baru la jugak.. akhir bulan Januari tahun nie.. masa tu adiela memang tengah down and perlukan tempat meluah.. tapi seingat adiela, satu tu je kot entry luahan tentang down adiela masa tu.. lepas tulis entry tu, adiela decide dah tak mau tulis tentang kesedihan tu lagi.. and masa tu jugak adiela baru je kenal keseronokan berblog.. lepas tu dah takde nak emo emo bagai.. haha

Awal awal adiela ada blog, adiela tak aktif sangat.. ye la, kan niat buat blog pun sebab nak meluah je mula-mula.. follower pon kurang dari 10orang.. tapi sejak bulan may lepas.. adiela dah mula aktif la jugak post entry.. hehe.. sebab masa tu adiela baru mula cuti..

So, umur blog nie dah masuk 7bulan.. alhamdullillah, sekarang follower dah cecah 1000+.. kehadiran reader pon bolehla.. hehe.. tengkiu tau korang sebab sudi jadi sahabat adiela.. hehe.. sayang korang~

Adiela sayang la kat blog nie.. hehe.. insyaallah, adiela takkan tinggal blog nie.. hehe.. deyy~ dah macam ucapan dah.. haha



Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

Sunday, July 24, 2011

Day 24 - tempat yang paling anda gemari untuk makan

Day 24 - tempat yang paling anda gemari untuk makan

Tempat yang digemari untuk makan??

Emm.. dimana ya.. adiela pon tak sure.. sebab adiela nie suka makan kat mana mana je.. haha

Kalau adiela bagitau nama tempat kat cnie pon, mesti korang tak tau kan.. unless yang tinggal kat Kuching la.. hehe

So adiela bagitau antara tempat yang adiela suka and korang tau la okey..
Adiela suka makan Kenny Rogers Roasters.. haha.. nak kata favorite tu, tak la kot.. tapi mummy suke..



Adiela suka makan kat mcdonald jugak.. Mc Flurry yang slurp.. hehe.. eyh,asyek sebut yang fastfood je..
Makan yang nasi- nasi takde ke?? emm.. adiela suka makan kat Tun Jugah.. bahaha.. and Planet Sambal.. kat cnie semua makanan dia akan datang dengan sambal..


Kalau tringin nak makan Tom Yam.. makan kat Tom Yam Gong best! Pergh~ tom yam dia berapi beb.. tapi sedap.. nyum~ tetap gagah makan walaupon dahi dan ketiak basah.. cett!

Ok dah.. lapa pulak adiela.. nak selongkar dapur la jap lagi.. jom kasi pecah itu dapur~ haha..



Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

Saturday, July 23, 2011

Day 23 - dream wedding

Day 23 - dream wedding

Tajok nie adiela suka! ^^

Haha.. gatal! Hikhik.. biar gamba yang berkata kata.. chewah.. haha

P/S: Gambar menggambarkan angan angan.. tapi tak semestinya camnie tau.. hiasan semata mata.. gambar credit to pakcik google and makcik tumblr.. hehe








SWEET~





Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

Friday, July 22, 2011

Day 22 - tarikh tarikh penting dalam hidop anda

Day 22 - tarikh tarikh penting dalam hidop anda

Tarikh penting hidup adiela..

9/10/90 – Birthday adiela.. tahun nie cantek kot tarikh birthday adiela.. 9/10/11... haha.. cantek x? cantek x? buat tarikh kawen pun cun jugak tuh.. kahkah.. tettt~

31/8/51 - Birthday bapak.. hari kemerdekaan.. senang ingat.. hehe… nak kumpol duit.. nak hadiahkan bapak DSLR.. dah decide dengan kakak kakak and abang adiela.. DSLR yang berharga RM8****++.. untuk bapak tersayang.. tak salah kan.. hehe..

28/8/52 - Birthday mommy.. tarikh nie pon senang ingat sebab kurang 2ari dari bapak.. tahun nie nak celebrate kat mana ek??

26/10/90 – Yang nie birthday seseorang yang special buat adiela.. birthday sayang adiela.. nama dia?? Akhmalia.. haha.. sure korang tak kenal.. adiela tak banyak kot cerita tentang dia dalam blog.. kitorang pon jarang jumpa.. tapi tetap klik sentiasa.. ^^

16/9/91 – Tarikh birthday siapa pulak nie?? Hikhik.. rahsia~ ^^

Okeyh.. actually banyak lagi kot tarikh tarikh penting dalam hidup adiela... tapi malas la nak list banyak banyak kat cnie.. ok,daa~



Makseh baca..suka? like okeyh and komen la :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...